Syrop z mniszka lekarskiego – przepis
Na przełomie kwietnia i maja na moim ogrodzie pojawiają się mniszki lekarskie. Kwitną masowo i niekoszone rozsiewają się dalej (czasem rozsiewam mniszki sama). Trawnik… poczeka na skoszenie. Właśnie ze względu na ich ilość dość łatwo można przygotować syrop z mniszka lekarskiego. Oto prosty przepis, który stosuję.
Syrop z mniszka lekarskiego – przepis
Składniki:
- 1,5 – 2 litrowy słoik kwiatów mniszka lekarskiego (luźno ułożonych),
- 2 litry wody,
- 2,5 kg cukru,
- sok z 2 cytryn.
Przygotowanie:
- Kwiaty oczyszczamy z owadów – warto zostawić luźno rozsypane kwiaty na kilka minut, aby nieproszeni goście sami opuścili kwiaty.
- Wsypujemy mniszki do garnka.
- W międzyczasie gotujemy wodę. Gdy się zagotuje, zalewamy nią kwiaty i pozostawiamy na 6 – 8 godzin.
- Po tym czasie odcedzamy kwiaty, a napar wlewamy do garnka i podgrzewamy go, aż zacznie delikatnie bulgotać.
- Dodajemy cukier i mieszamy do czasu, aż całkowicie się rozpuści.
- Pozostawiamy miksturę na ogniu, aby odparować jak najwięcej wody.
- Gęsty syrop wlewamy do wyparzonych słoików lub butelek i stawiamy do góry dnem.
- Gdy ostygnie, przenosimy go do miejsca ciemnego i chłodnego.
Tak przygotowany syrop nie powinien fermentować, a jeżeli zacznie, oznacza to, że odparowaliśmy za mało wody. Sfermentowany syrop z mniszka lekarskiego nadaje się do spożycia, sama takowy miałam w swojej spiżarni, bo szkoda było go wyrzucić. Syrop z pędów sosny, gdy robiłam go po raz pierwszy, spotkał podobny los.
Syrop z mniszka lekarskiego – na co pomaga?
Ok, skoro przepis już znasz, to może czas na odpowiedź na pytanie: po co w ogóle go robić i stosować? Odpowiedzi jest wiele, jednak przede wszystkim warto podkreślić, że jest to produkt w pełni naturalny. Jeżeli robisz go sam, to dokładnie wiesz, co jest w środku. Kwiaty zbierasz daleko od drogi, nie stosujesz barwników i ulepszaczy. Właśnie dlatego warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie tego typu przetworów.
Właściwości syropu z mniszka lekarskiego:
- przeciwzapalne,
- przeciwmiażdżycowe,
- żółciopędne,
- usuwa toksyny z organizmu,
- wpływa korzystnie na układ nerwowy,
- wspiera układ odpornościowy i pokarmowy,
- pobudza pracę mózgu,
- łagodzi infekcje układu moczowego.
Syrop z mniszka lekarskiego to spora dawka witamin: C, A, D oraz z grupy B. Do tego w jego składzie znajduje się potas, magnez, żelazo i krzem. Cennym składnikiem jest asparagina (aminokwas) pobudzający pracę mózgu. Działanie syropu z mniszka lekarskiego najbardziej docenisz w sezonie jesienno-zimowym, gdy o infekcje nie jest trudno.
Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego? Jest na to kilka sposobów:
- dodatek do herbaty – łyżeczka lub dwie, do dwóch razy dziennie,
- polewa do deserów lub potraw na słodko – np. kaszki,
- do smarowania pieczywa – tak, jak w przypadku miodu,
- do zjedzenia prosto z łyżeczki.
Czy syrop z mniszka lekarskiego mogą jeść dzieci i kobiety w ciąży?
Mówi się, że syrop z mniszka lekarskiego mogą przyjmować dzieci już od 9. miesiąca życia. Jednak ze względu na dużą zawartość cukru, lepiej poczekać, aż dziecko ukończy półtora roku. Syrop ten może być też stosowany przez kobiety w ciąży, w celu zwalczania wzdęć, obrzęków i bólu mięśni czy stawów. Jest to bardzo dobry sposób na urozmaicenie diety, a przy tym łagodzi dolegliwości takie jak stres.
Przepis super, wydaje się prosty. Jutro idę na zbiory i zrobię swój własny syrop 😉
Polecam, chyba ten przepis jest najlepszy 🙂