Ciasteczka sosnowe

Idealne na każdą porę, choć ich zapach kojarzy mi się raczej z jesienną aurą. To nic, wiosna to czas na korzystanie ze świeżych roślin – na każdy sposób. Przepis na ciasteczka znalazłam w jednej z publikacji Lasów Państwowych. Polecam spróbować, bo są przepyszne!

Ciasteczka sosnowe – przepis

Składniki:

  • 0,5 szklanki igieł sosnowych,
  • 225 g masła,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Igły mielimy w blenderze – najlepsze są te z młodych pędów, które nie są zbyt włókniste. Igły powinny być zmielone do postaci wilgotnego proszku.
  2. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki – masa powinna być jednolita, miękka, ale niezbyt elastyczna.
  3. Podziel ciasto na dwie części, zrób wałki o średnicy około 4 cm i włóż do lodówki na pół godziny.
  4. Po wyciągnięciu ciasto będzie dość kruche, dlatego ostrożnie pokrój je na krążki o grubości 0,5 – 1 cm.*
  5. Ustaw piekarnik na termoobieg i temperaturę 180°C. Piecz przez 20 minut.
  6. Gotowe! Pyszne są zarówno na gorąco, jak i na zimno.

* mi to wyszło… średnio 😛

Przepis za:

Dobre z lasu, czyli natura od kuchni, Wydano na zlecenie: Dyrekcji Generalnej Lasów Państwowych, Wydanie II, Warszawa 2021.

Pin It on Pinterest