Przetwory z agrestu (babcine przepisy)

Przetwory z agrestu to dla mnie przede wszystkim smak dzieciństwa. Kwaśny dżem z mnóstwem nasion i niezbyt apetycznym kolorem smakował jak nic innego. Z kolei latem pamiętam zrywane prosto z krzewu owoce… mmm. Uwielbiam wracać wspomnieniami do tamtych lat. Czasem łapię się na tym, że czując jakiś zapach, wiem, że go znam, a mimo to nie mogę sobie przypomnieć skąd. Zapach i smak agrestu rozpoznam bez wahania.


Spis treści:

  1. Przetwory z agrestu – przepisy
    1.1. Dżem z agrestu
    1.2. Kompot z agrestu
    1.3. Nalewka agrestowa

Owoce agrestu na przetwory

To może Cię zainteresować:

Porzeczka agrest (uprawa i właściwości)

Przetwory z agrestu – przepisy

Agrest ma owoce uniwersalne, z których przygotować można dżemy, soki lub wysuszyć. Ja pamiętam przede wszystkim dżemy agrestowe, ponieważ nie jestem wielką fanką soków. Ogólnie większość owoców smakuje mi na surowo, agrest to właśnie jedne z nich. Poniżej kilka przepisów na przetwory z agrestu.

Dżem z agrestu

Składniki:

  • 1 – 1,5 kg agrestu,
  • 200 ml wody,
  • 500 g cukru,
  • 40 ml soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Oczyść owoce z szypułek i przepłucz je wodą.
  2. Wlej do garnka wodę z cukrem i wymieszaj.
  3. Zagotuj tak, aby syrop się nie przypalił.
  4. Dodaj agrest i sok z cytryny.
  5. Co jakiś czas mieszaj.
  6. Smażenie powinno trwać około godziny.
  7. Następnie nałóż dżem do wyparzonych słoiczków i obróć je do góry dnem.
  8. Gdy ostygną, słoiczki postaw w chłodnym, ciemnym miejscu.

Sprawdź też przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu!


Dżem z agrestu

Kompot z agrestu

  • 2 kg agrestu,
  • 400 g cukru,
  • 2 l wody.

Przygotowanie:

  1. Oczyść i opłucz agrest.
  2. Włóż owoce do wysterylizowanych słoików.
  3. Zagotuj wodę z cukrem.
  4. Zalej nią słoiki.
  5. Pasteryzuj przez minimum 20 minut.

Idealna przekąska wczesną wiosną: ciasteczka sosnowe.


Kompot z agrestu

Nalewka agrestowa

  • 1 kg agrestu,
  • 350 g cukru,
  • wódka 40%.

Przygotowanie:

  1. Oczyść i umyj owoce.
  2. Wsyp je do słoika.
  3. Zalej alkoholem tak, aby były całkowicie przykryte.
  4. Odstaw na 3 tygodnie (co jakiś czas wstrząśnij).
  5. Zlej alkohol a owoce zasyp cukrem i odstaw na tydzień.
  6. Wymieszaj sok z owoców z alkoholem.
  7. Odstaw na 1 tydzień.
  8. Zlej do butelek.
  9. Nalewka jest gotowa po kolejnych 2 miesiącach.

Na odporność i nie tylko: syrop z mniszka lekarskiego.


Nalewka agrestowa

Przetwory z agrestu charakteryzują się przede wszystkim tym, że są dość kwaśne i cierpkie. Nie jest to owoc dla każdego. Ja zdecydowanie wolę wersję na surowo.

Pin It on Pinterest