Porzeczka AGREST (uprawa i właściwości)

Porzeczka agrest to słodkie wspomnienie dzieciństwa. Pamiętam krzeczki rosnące na podwórku, a także te smaczniejsze, które spotykałam podczas leśnych spacerów. Takie były najlepsze. W zeszłym roku przypomniała mi się ta roślina i bez wahania kupiłam dwie malutkie sadzonki. Radzą sobie całkiem dobrze i z niecierpliwością czekam na wiosnę, aby zobaczyć, jak puszczają pierwsze listki.


Spis treści:

  1. Porzeczka agrest – biologia i ekologia
    1.1. Jak wygląda agrest?
    1.2. Gdzie rośnie agrest?
    1.3. Co zapyla agrest?
  2. Agrest – uprawa
    2.1. Stanowisko i gleba do uprawy
    2.2. Cięcie i pielęgnacja agrestu
    2.3. Odmiany agrestu (tabela)
  3. Agrest – właściwości i zastosowanie

Kluczowe treści:
– niewielki krzew, który urośnie wszędzie,
– prosty w uprawie, wymaga jedynie cięć zapobiegających nadmiernemu rozrastaniu,
– najlepsze owoce mają odmiany: Hinnonmaki rot (czerwone) i Resistenta (zielone).
Przekrój owocu agrestu

To może Cię zainteresować:

Przetwory z agrestu

Porzeczka agrest – biologia i ekologia

Porzeczka agrest to niewielki krzew z rodzaju porzeczka (należą do niej również porzeczka czarna i czerwona). Jest to dość pospolita roślina, która łatwo dziczeje. Jest jednym z tych krzewów owocowych, które spotyka się w starych sadach, na podwórkach opuszczonych domów i innych miejscach, gdzie dawniej stanowiła nieodłączną część ogrodowej flory.

Ostatnimi czasy coraz rzadziej widuję agrest w stanie dzikim. Jeszcze dziesięć, piętnaście lat temu widywałam ją w stałych miejscach, jednak nagle krzaczki zaczęły jakby znikać. Niektóre z nich zostały celowo wykopane i pewnie trafiły do czyjegoś ogrodu.


Gdzie się podziały owocowe aleje?


Jak wygląda agrest?

Dorasta do 150 cm wysokości, ma lekko karbowane liście 3-5 klapowe. Początkowo liście mają intensywnie zielony kolor, który z czasem staje się jakby poszarzały. Pod koniec lata liście noszą ślady żerowania różnych liściożerców – agrest atakują: brzęczak porzeczkowy, brzęczak agrestowiec i piłecznica agrestowa. Większość odmian agrestu ma ostre kolce, choć można spotkać również odmiany bezkolcowe.

Owocami agrestu są jagody – bardzo soczyste i pokryte włoskami, ze skórką najczęściej matową, choć zdarzają się też odmiany o skórce błyszczącej. Owoce mają kolor zielony, żółty lub czerwony.

Kwiaty agrestu są drobne, zwisłe, najczęściej trójkwiatowe i zebrane w małe grona. Działki kielicha są wyraźnie odgięte, a płatki korony wzniesione. Kolory kwiatów agrestu to przeważnie mieszanka bieli, czerwieni, różu i żółci.

Gdzie rośnie agrest?

Porzeczka agrest jest rośliną wieloletnią, która przede wszystkim uprawiana jest w ogrodach dla soczystych owoców. W stanie dzikim występuje w Europie, Azji i Afryce. W Polsce można spotkać krzewy agrestu szczególnie tam, gdzie wyrzucono na dziko śmieci z ogrodu – np. pozostałości po skalniakach, zepsute owoce i fragmenty roślin.

Co zapyla agrest?

Agrest zapylany jest przez pszczoły i inne owady. Nektar jest łatwo dostępny, a przed wysychaniem chronią go włoski wyrastające na górnej krawędzi dna kwiatowego. Wydajność miodowa agrestu to przeważnie do 30 kg/ha, choć niektóre źródła donoszą o 70 kg. Wydajność pyłkowa dochodzi do 1,5 kg/ha.

Owoce i liść agrestu

Agrest – uprawa

Jest mało wymagającą rośliną, która dobrze poradzi sobie wszędzie. Są jednak warunki, które sprzyjają wzrostowi i owocowaniu agrestu. Mają one również wpływ na nektarowanie rośliny, co jest ważne, jeżeli zależy Ci na licznych odwiedzinach owadów zapylających.

Stanowisko i gleba do uprawy

Stanowisko powinno być słoneczne lub półcieniste. Ważne, aby było ciepłe, ponieważ właśnie w takich warunkach kwiaty nektarują najobficiej. Najlepsza będzie gleba wilgotna o lekko kwaśnym pH, bogata w składniki odżywcze.

Przed posadzeniem warto zasilić glebę próchnicą i składnikami pokarmowymi. Sadzenie wiosną należy przeprowadzić po ustąpieniu przymrozków, choć najlepiej sadzić krzewy jesienią. Po posadzeniu glebę należy ubić i podlać


Sprawdź też wiciokrzew siny – jak go uprawiać i co możesz z niego zrobić.


Podlewanie agrestu

Cięcie i pielęgnacja agrestu

Cięcie agrestu wykonuje się niedługo po posadzeniu, a także w kolejnych latach. Należy robić to tak, aby zapobiec nadmiernemu rozkrzewianiu się rośliny, a także wpłynie na bardziej obfite kwitnienie i owocowanie. Cięcie wykonuje się w lutym lub marcu, pozostawiając 4 zdrowe pędy. W kolejnych latach należy ciąć tak, aby były:

  • do 5 pędów jednorocznych,
  • 4-5 pędów dwuletnich,
  • 4 pędy trzyletnie,
  • 4 pędy czteroletnie.

Rozmnażanie agrestu jest bardzo proste. Aby to zrobić, skraca się jednoroczne pędy o około 1/3 długości i sadzi płytko obok rośliny głównej. Gdy się przyjmą, jesienią można je rozsadzić na nowe stanowiska.

Odmiany agrestu

Agrest można podzielić według odmian, gdzie głównym kryterium jest kolor owoców. Wiąże się to również z ich smakiem. Sama preferuję raczej odmiany czerwone ze względu na delikatniejszy, bardziej słodkie owoce.

OdmianaKolor owocówTerminCharakterystykaPozostałe informacje
1Invictazieloneśredniowczesnawysokoplenna, owoce pokryte meszkiem, średniej wielkościodporna na mączniaka
2Resistentazielonekoniec pierwszej połowy VIIobficie plonuje, owoce bez omszenia, małe lub średnieodporna na mączniaka
3Kamieniarczerwonewczesnaowoce średniej wielkości, najlepsza do upraw amatorskichcałkowita odporność na mączniaka amerykańskiego
4Niesłuchowskiczerwonewczesnaciemnoczerwone owocedość duża odporność na mączniaka amerykańskiego
5Paxczerwonewczesnawysokoplenna owoce duże, zmniejszona liczba cierniraczej odporna na mączniaka
6Hinnonmaki rotczerwonepierwsza połowa VIIowoce deserowe, które nie pękają i nie odpadająmrozoodporny, odporny na mączniaka agrestu
Zielona odmiana agrestu o gładkiej skórce

Agrest – właściwości i zastosowanie

Owoce agrestu to nie tylko dobry smak, ich właściwości obejmują wiele problemów, które pomagają zredukować. Zawarta w nich lutein wspiera narząd wzroku, przynosząc ulgę w dolegliwościach takich jak zmęczenie oczu. Pektyny w agreście wspierają trawienie, zapobiegają wzdęciom i zaparciom. Magnez i witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację. Wapń i magnez wspomagają mineralizację zębów i kości. Agrest jest wsparciem w detoksykacji organizmu, zachowuje równowagę kwasowo-zasadową, a także wspomagają pracę układu moczowego.

Porzeczka agrest – jak działa?

  • wspiera profilaktykę chorób siatkówki oka,
  • łagodzi objawy zmęczenia oczu,
  • wspiera układ odpornościowy,
  • działa przeciwnowotworowo,
  • wspomaga trawienie,
  • poprawia pamięć i koncentrację,
  • wspomaga mineralizację zębów i kości,
  • łagodzi objawy artretyzmu,
  • umożliwia detoksykację organizmu,
  • wspiera pracę układu moczowego.

Agrest to mało spektakularna roślina. Nie ma pięknych, kolorowych kwiatów ani dużych owoców. Jednak gatunek ten jest głęboko zakorzeniony w polskiej wsi. Mimo że w formie zdziczałej zanika, to i tak od czasu do czasu można natknąć się na kolczaste gałązki pokryte postrzępionymi listkami i niewielkimi, okrągłymi owocami.


Nietypowa słodka przekąska – ciasteczka sosnowe. Sprawdź przepis i posmakuj lasu!


Pin It on Pinterest