Syrop z kwiatów czarnego bzu
W mojej „spiżarni” znajduje się już syrop z owoców tej rośliny, jednak pokusiłam się o przygotowanie go również z kwiatów. Byłam nieco sceptycznie nastawiona, ponieważ ich zapach nie należy do moich ulubionych, jednak okazało się, że wyszedł… jak dla mnie wyśmienity! Oto przepis, który pozwolił mi stworzyć to cudo: syrop z kwiatów czarnego bzu!
Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis
Składniki:
- 15 kwiatostanów czarnego bzu,
- 1 cytryna,
- 0,5 l wody,
- 0,5 kg cukru.
Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?
- Zbierz kwiatostany i rozłóż je na białym papierze, aby łatwiej wypędzić robaczki i innych nieproszonych gości.
- Odetnij kwiaty tak, aby pozostawić jak najmniej zielonych łodyg i wrzuć je do garnka lub miski z pokrywką.
- Zagotuj wodę, dodaj cukier i sok z jednej cytryny. Dokładnie wymieszaj.
- Gdy mikstura się zagotuje, wlej ją do kwiatów. Następnie wymieszaj je tak, aby znalazły się pod jej powierzchnią.
- Po ostygnięciu wstaw do lodówki na 2-3 dni. Możesz kilka razy zamieszać syrop.
- Przecedź przez sitko z drobnymi oczkami.
- Rozlej do czystych, wyparzonych butelek.
W podobnym klimacie, czyli domowo i smacznie. Sprawdź też przepis na syrop z kwiatów mniszka lekarskiego.
Przepis dość prosty, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie kwiatów i oczyszczenie ich z owadów, które nie chciały uciekać. Syrop z kwiatów czarnego bzu zupełnie nie przypomina syropu z owoców. Ten drugi jest zdecydowanie bardziej kwaśny i trochę cierpki, podczas gdy syrop z kwiatów bzu czarnego jest słodki i delikatny (dla niektórych bywa mdły).
Do czego nada się syrop z kwiatów czarnego bzu?
Jak każdy tego typu produkt, możesz stosować na wiele sposobów. Dla mnie jednak, ze względu na niesamowity smak, mam kilka ulubionych opcji. Syrop z kwiatów czarnego bzu możesz użyć w następujący sposób:
- napój – wystarczy rozcieńczyć go z wodą, dodać kostki lodu i gotowe, idealne orzeźwienie na lato,
- dodatek do deserów,
- alternatywa dla syropu klonowego,
- do dań na gorąco (pieczeni).
Na przeziębienie i nie tylko: syrop z pędów sosny.