Syrop z pędów sosny

Jedyną jego wadą jest to, że przy zbieraniu pędów można się bardzo mocno ubrudzić. Intensywnie wydzielająca się na młodych pędach żywica okleja wszystko, a jej zmycie graniczy z cudem. Syrop z pędów sosny to jeden z tradycyjnych sposobów na utrzymanie dobrego zdrowia i ulga w przeziębieniu. Jak go przygotować i na co zwrócić uwagę? O tym już poniżej!

A może czas na drzewa w ogrodzie? Brzoza w ogrodzie? TAK!

Syrop z pędów sosny – przepis

Składniki:

  • młode pędy o długości 12 – 15 cm,
  • cukier.

Do mikstury możesz dodać też trochę młodych, zielonych szyszek.

Sposób przygotowania:

Krok 1: wyrusz na odludne miejsce, z dala od dróg, i nazbieraj jak najwięcej pędów.
Krok 2. delikatnie oczyść pędy (mogą się na nich znajdować owady lub ich larwy).
Krok 3. Pokrój lub połam pędy na małe kawałki – najlepiej nie dłuższe, niż 2 cm.
Krok 4. Ułóż warstwę pędów (około 2 cm) w słoiku i ubij ją.
Krok 5. Przysyp warstwę cukrem – tak, aby równomiernie pokrył warstwę pędów.
Krok 6. Powtarzaj czynność, aż skończą Ci się pędy.
Krok 7. Pozostaw na 3 tygodnie w widnym, nasłonecznionym miejscu.
Krok 8. Po tym czasie przelej syrop do szczelnego naczynia, przecedzając go przez gazę.

Uwagi:

  • syrop ze zbyt małą ilością cukru może fermentować,
  • syrop ze zbyt dużą ilością cukru nie doprowadzi do całkowitego rozpuszczenia się kryształków cukru,
  • aby zapobiec fermentacji syropu możesz go poddać krótkiej pasteryzacji.

Czy syrop z pędów sosny trzeba pasteryzować?

Nie trzeba. Jeżeli chcesz zapobiec fermentacji, warto poddać syrop krótkiej fermentacji. Z doświadczenia jednak wiem, że lekka fermentacja w niczym nie przeszkadza, z racji tego, że jednorazowo spożywa się niewielką ilość syropu jako dodatek do herbaty. Syrop przechowujemy w lodówce.

Sprawdź też przepis na syrop z kwiatów mniszka lekarskiego.

Właściwości sosnowego

  • wspiera leczenie infekcji, zwłaszcza infekcji górnych dróg oddechowych,
  • łagodzi objawy przeziębienia,
  • łagodzi kaszel i chrypkę,
  • wzmacnia.

Syrop z pędów sosny zawiera przede wszystkim witaminę C, flawonoidy, węglowodany, sole mineralne, gorycze i kwasy żywiczne. Ma intensywny smak i zapach sosny. Syrop pozyskiwany z pędów ma kolor żółto-zielony, a z szyszek – brązowawy. Smak tych dwóch produktów jest bardzo podobny.

Syrop z pędów sosny - przepis

Syrop z pędów sosny – przeciwskazania

Przeciwskazaniem do stosowania syropu z pędów sosny jest uczulenie na sosnę, a także astma i krztusiec. Osoby dotknięte tymi chorobami nie powinny przyjmować syropu z pędów sosny.

Jeżeli nie masz przeciwwskazań do stosowania takiego produktu, polecam Ci jego regularne stosowanie. Sądzę, że może śmiało konkurować ze sklepowymi dodatkami do herbaty, a przy tym mamy pełną kontrolę na tym, co spożywamy. Owszem, jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości, ale w zamian otrzymujesz naturalny sposób na wzmocnienie swojej odporności. Polecam! 🙂

Pin It on Pinterest