Sałatka wiosenna z liści
O tak, wiem. Sałata jest ok, ale czy próbowałeś kiedyś liści drzew? Nie? To jest ku temu idealna okazja. Jeżeli nie masz pomysłu, a mimo to chcesz spróbować, sprawdź mój prosty przepis na wiosenną sałatkę z liści. Smacznie, prosto i zdrowo.
Sałatka wiosenna z liści – przepis
Składniki:
- pół szklanki liści brzozy (muszą być młode, starsze są nieco gorzkie),
- pół szklanki liści pokrzywy,
- kilkanaście liści leszczyny (też młodych),
- kilka kwiatów jabłoni,
- 2 jajka,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- świeże oregano (lebiodka pospolita) do smaku.
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka i pozostaw do ostygnięcia.
- Przepłucz liście brzozy i leszczyny chłodną wodą, usuń ich ogonki.
- Przepłucz liście pokrzywy wrzątkiem (dzięki temu nie poparzą Ci podniebienia 😉 ).
- Pomidorki podziel na pół.
- Wymieszaj składniki.
- Jeżeli chcesz, możesz dodać oliwę z oliwek lub inny olej.
- Smacznego!