Sałatka wiosenna z liści

O tak, wiem. Sałata jest ok, ale czy próbowałeś kiedyś liści drzew? Nie? To jest ku temu idealna okazja. Jeżeli nie masz pomysłu, a mimo to chcesz spróbować, sprawdź mój prosty przepis na wiosenną sałatkę z liści. Smacznie, prosto i zdrowo.

Sałatka wiosenna z liści – przepis

Składniki:

  • pół szklanki liści brzozy (muszą być młode, starsze są nieco gorzkie),
  • pół szklanki liści pokrzywy,
  • kilkanaście liści leszczyny (też młodych),
  • kilka kwiatów jabłoni,
  • 2 jajka,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • świeże oregano (lebiodka pospolita) do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Przepłucz liście brzozy i leszczyny chłodną wodą, usuń ich ogonki.
  3. Przepłucz liście pokrzywy wrzątkiem (dzięki temu nie poparzą Ci podniebienia 😉 ).
  4. Pomidorki podziel na pół.
  5. Wymieszaj składniki.
  6. Jeżeli chcesz, możesz dodać oliwę z oliwek lub inny olej.
  7. Smacznego!

Pin It on Pinterest