Przetwory z agrestu (babcine przepisy)
Przetwory z agrestu to dla mnie przede wszystkim smak dzieciństwa. Kwaśny dżem z mnóstwem nasion i niezbyt apetycznym kolorem smakował jak nic innego. Z kolei latem pamiętam zrywane prosto z krzewu owoce… mmm. Uwielbiam wracać wspomnieniami do tamtych lat. Czasem łapię się na tym, że czując jakiś zapach, wiem, że go znam, a mimo to nie mogę sobie przypomnieć skąd. Zapach i smak agrestu rozpoznam bez wahania.
Spis treści:
To może Cię zainteresować:
Porzeczka agrest (uprawa i właściwości)
Przetwory z agrestu – przepisy
Agrest ma owoce uniwersalne, z których przygotować można dżemy, soki lub wysuszyć. Ja pamiętam przede wszystkim dżemy agrestowe, ponieważ nie jestem wielką fanką soków. Ogólnie większość owoców smakuje mi na surowo, agrest to właśnie jedne z nich. Poniżej kilka przepisów na przetwory z agrestu.
Dżem z agrestu
Składniki:
- 1 – 1,5 kg agrestu,
- 200 ml wody,
- 500 g cukru,
- 40 ml soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Oczyść owoce z szypułek i przepłucz je wodą.
- Wlej do garnka wodę z cukrem i wymieszaj.
- Zagotuj tak, aby syrop się nie przypalił.
- Dodaj agrest i sok z cytryny.
- Co jakiś czas mieszaj.
- Smażenie powinno trwać około godziny.
- Następnie nałóż dżem do wyparzonych słoiczków i obróć je do góry dnem.
- Gdy ostygną, słoiczki postaw w chłodnym, ciemnym miejscu.
Sprawdź też przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu!
Kompot z agrestu
- 2 kg agrestu,
- 400 g cukru,
- 2 l wody.
Przygotowanie:
- Oczyść i opłucz agrest.
- Włóż owoce do wysterylizowanych słoików.
- Zagotuj wodę z cukrem.
- Zalej nią słoiki.
- Pasteryzuj przez minimum 20 minut.
Idealna przekąska wczesną wiosną: ciasteczka sosnowe.
Nalewka agrestowa
- 1 kg agrestu,
- 350 g cukru,
- wódka 40%.
Przygotowanie:
- Oczyść i umyj owoce.
- Wsyp je do słoika.
- Zalej alkoholem tak, aby były całkowicie przykryte.
- Odstaw na 3 tygodnie (co jakiś czas wstrząśnij).
- Zlej alkohol a owoce zasyp cukrem i odstaw na tydzień.
- Wymieszaj sok z owoców z alkoholem.
- Odstaw na 1 tydzień.
- Zlej do butelek.
- Nalewka jest gotowa po kolejnych 2 miesiącach.
Na odporność i nie tylko: syrop z mniszka lekarskiego.
Przetwory z agrestu charakteryzują się przede wszystkim tym, że są dość kwaśne i cierpkie. Nie jest to owoc dla każdego. Ja zdecydowanie wolę wersję na surowo.