Syrop z pędów sosny
Jedyną jego wadą jest to, że przy zbieraniu pędów można się bardzo mocno ubrudzić. Intensywnie wydzielająca się na młodych pędach żywica okleja wszystko, a jej zmycie graniczy z cudem. Syrop z pędów sosny to jeden z tradycyjnych sposobów na utrzymanie dobrego zdrowia i ulga w przeziębieniu. Jak go przygotować i na co zwrócić uwagę? O tym już poniżej!
A może czas na drzewa w ogrodzie? Brzoza w ogrodzie? TAK!
Syrop z pędów sosny – przepis
Składniki:
- młode pędy o długości 12 – 15 cm,
- cukier.
Do mikstury możesz dodać też trochę młodych, zielonych szyszek.
Sposób przygotowania:
Krok 1: wyrusz na odludne miejsce, z dala od dróg, i nazbieraj jak najwięcej pędów.
Krok 2. delikatnie oczyść pędy (mogą się na nich znajdować owady lub ich larwy).
Krok 3. Pokrój lub połam pędy na małe kawałki – najlepiej nie dłuższe, niż 2 cm.
Krok 4. Ułóż warstwę pędów (około 2 cm) w słoiku i ubij ją.
Krok 5. Przysyp warstwę cukrem – tak, aby równomiernie pokrył warstwę pędów.
Krok 6. Powtarzaj czynność, aż skończą Ci się pędy.
Krok 7. Pozostaw na 3 tygodnie w widnym, nasłonecznionym miejscu.
Krok 8. Po tym czasie przelej syrop do szczelnego naczynia, przecedzając go przez gazę.
Uwagi:
- syrop ze zbyt małą ilością cukru może fermentować,
- syrop ze zbyt dużą ilością cukru nie doprowadzi do całkowitego rozpuszczenia się kryształków cukru,
- aby zapobiec fermentacji syropu możesz go poddać krótkiej pasteryzacji.
Czy syrop z pędów sosny trzeba pasteryzować?
Nie trzeba. Jeżeli chcesz zapobiec fermentacji, warto poddać syrop krótkiej fermentacji. Z doświadczenia jednak wiem, że lekka fermentacja w niczym nie przeszkadza, z racji tego, że jednorazowo spożywa się niewielką ilość syropu jako dodatek do herbaty. Syrop przechowujemy w lodówce.
Właściwości sosnowego
- wspiera leczenie infekcji, zwłaszcza infekcji górnych dróg oddechowych,
- łagodzi objawy przeziębienia,
- łagodzi kaszel i chrypkę,
- wzmacnia.
Syrop z pędów sosny zawiera przede wszystkim witaminę C, flawonoidy, węglowodany, sole mineralne, gorycze i kwasy żywiczne. Ma intensywny smak i zapach sosny. Syrop pozyskiwany z pędów ma kolor żółto-zielony, a z szyszek – brązowawy. Smak tych dwóch produktów jest bardzo podobny.
Syrop z pędów sosny – przeciwskazania
Przeciwskazaniem do stosowania syropu z pędów sosny jest uczulenie na sosnę, a także astma i krztusiec. Osoby dotknięte tymi chorobami nie powinny przyjmować syropu z pędów sosny.
Jeżeli nie masz przeciwwskazań do stosowania takiego produktu, polecam Ci jego regularne stosowanie. Sądzę, że może śmiało konkurować ze sklepowymi dodatkami do herbaty, a przy tym mamy pełną kontrolę na tym, co spożywamy. Owszem, jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości, ale w zamian otrzymujesz naturalny sposób na wzmocnienie swojej odporności. Polecam! 🙂