Wino z brzozy (PRZEPIS i UWAGI)
Wino z brzozy nie jest popularnym trunkiem. Zapewne znaczenie ma tu trudność pozyskiwania soku, a także ogólne obawy co do jego smaku. Tymczasem z win, które w życiu przygotowywałam, jest prawdopodobnie jednym z najlepszych, a z pewnością ma pewne miejsce na podium. Jak smakuje i przede wszystkim – jak je zrobić?
Spis treści:
- Wino z brzozy – pozyskanie soku
1.1. Wino z brzozy bez drożdży – przepis
1.2. Wino z brzozy – przygotowanie krok po kroku - Wino z brzozy – FAQ
Wino brzozowe – podsumowanie: – ma lekko jabłkowy smak, – jest klarowne, bezbarwne lub lekko żółte, – można ja przygotować bez użycia drożdży. |
Wino z brzozy – pozyskanie soku
O tym, jak pozyskać ten cenny surowiec przeczytasz w artykule Sok z brzozy, dlatego nie będę się tu rozpisywać nad samym procesem. Dodam jednak, że jeżeli zbierasz sok właśnie na wino, nie musisz martwić się sterylnością – nie zaszkodzi, jeżeli do butli wpadnie trochę kory lub innych paproszków. To naturalna baza mikroorganizmów, która skolonizuje sok i doprowadzi do jego powolnej fermentacji.
Pozyskanie soku trwa kilka dni, więc jeżeli nie dysponujesz dużą chłodnią, to będziesz skazany na codzienne otwieranie butli.
Wino z brzozy bez drożdży – przepis
Do przygotowania potrzebujesz:
- sok z brzozy,
- cukier.
Jakie proporcje? Według mojego doświadczenia najlepiej użyć 0,25 kg cukru na 1 litr soku. Moja butla ma 25 litrów, więc potrzebowałam 6,25 kg cukru.
Wino z brzozy – przygotowanie krok po kroku
Krok 1. Przygotuj butlę i akcesoria.
Krok 2. Przed wlaniem soku dodaj do niego cukier (przez to, że sok zbierany był przez kilka dni, cukier dodawałam stopniowo, zachowując podaną wyżej proporcję).
Krok 3. Czekaj 😉
Dlatego uwielbiam wina bez drożdży. Nie są mocne, fermentują wolno i potrzebują więcej czasu, ale ich smak jest zdecydowanie łagodniejszy.
Jakie są moje doświadczenia z winem brzozy? Pierwszy raz robiłam je w 2015 roku i początkowo bałam się, co z tego wyjdzie. Jednak okazało się, że wino brzozowe bez żadnych dodatków jest po prostu fenomenalne. Dlatego, jeżeli jeszcze nie próbowałeś, polecam Ci je przygotować, moje już się pieni 😉
Wino z brzozy – FAQ
1. Jak smakuje wino z brzozy?
Powyższy przepis da Ci wino o lekko kwaskawym smaku, trochę jakby jabłkowym.
2. Jak długo wino z brzozy pracuje?
Bez drożdży fermentacja ustaje zazwyczaj po 6 miesiącach.
3. Czy gęsta piana na powierzchni z kremowym nalotem na powierzchni to powód do niepokoju?
Nie, to naturalny etap fermentacji soku z brzozy.
4. Dlaczego wino z brzozy jest tak mało popularne?
Nie jestem pewna, możliwe, że jest to związane z tym, że na zbiór soku z brzozy jest tylko kilka, kilkanaście dni i wymaga to włożenia większego wysiłku.