Sok z brzozy (OSKOŁA) – to, co musisz o nim wiedzieć
Sok z brzozy, nazywany też oskołą lub brzozowiną, przez osoby prywatne jest dziś pozyskiwany rzadko. Mam wrażenie, że z wieloletniego przyzwyczajenia sięgają po niego osoby starsze, które proceder ten powtarzają co roku. Także oznak pozyskiwania soku z brzozy nie widuję zbyt często. W tym roku skorzystałam z brzóz rosnących w lesie – i tak, wymagało to odrobinę cierpliwości.
Spis treści:
- Sok z brzozy – właściwości i zastosowanie
1.1. Sok z brzozy – skład
1.2. Sok z brzozy – co daje?
1.3. Czy sok z brzozy może zaszkodzić? - Sok z brzozy – gdzie i kiedy zbierać?
2.1. Kiedy zbieramy sok z brzozy?
2.2. Jak legalnie pozyskać oskołę z lasu?
2.3. Jak pozyskać sok z brzozy?
2.4. Jak przechowywać sok z brzozy? - Sok z brzozy – FAQ
Sok z brzozy – podsumowanie: – dostępny jest bardzo krótko, – jego pozyskanie na terenach Lasów Państwowych wymaga pozwolenia, – smakuje jak lekko posłodzona woda, – produkt sezonowy. |
Sok z brzozy – właściwości i zastosowanie
Sok z brzozy to leśny surowiec niedrzewny przeznaczony do celów spożywczych. Coraz częściej jednak sok brzozowy pojawia się także jako składnik wielu kosmetyków (w tym produktów do włosów i skóry). Głównym problemem związanym z jego użyciem jest niska trwałość. Stosuje się metody jego konserwacji, jednak wpływają one na obniżenie wartości odżywczej.
Wino z brzozy – przepis, porady i kilka wskazówek.
Sok z brzozy – skład
Sok brzozowy w około 95% składa się z wody, jednak pozostałe składniki sprawiają, że produkt ten świetnie nawadnia. Uwielbiam smak świeżej wody brzozowej – daje przyjemne uczucie orzeźwienia, zwłaszcza ten zbierany przez noc.
Co takiego zawiera sok z brzozy?
- glukoza,
- fruktoza,
- aminokwasy,
- peptydy,
- flawonoidy,
- taniny,
- betuliny,
- polifenole,
- enzymy,
- kwas foliowy,
- kwas jabłkowy,
- kwas cytrynowy,
- salicylan metylu,
- kwas asparaginowy,
- kwas chlorogenowy,
- sód,
- potas,
- wapń,
- cynk,
- fosfor,
- magnez,
- żelazo,
- witaminy z grupy B,
- witamina C.
Sok z brzozy – co daje?
Przede wszystkim oskoła wpływa korzystnie na nerki, wspierając usuwanie substancji toksycznych dla organizmu. Pomaga również pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i usuwać złogi w moczowodach. Sok z brzozy wspiera leczenie kamicy nerkowej, zapalenia nerek, dny moczanowej, przewlekłych chorób dróg moczowych i obrzęków sercowo naczyniowych. Wpływa także na pracę wątroby, chroniąc ją przed marskością.
W składzie soku z brzozy znajduje się kwas chlorogenowy, który zmniejsza wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego. Część ze składników, np. salicylan metylu działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i rozgrzewająco. Zawarte w składzie brzozowiny przeciwutleniacze przeciwdziałają chorobom niedokrwiennym serca. Sok z brzozy wspiera leczenie wrzodów, nadżerek i nieżytu żołądka, a także wzmacnia układ odpornościowy.
Podsumowując, co daje sok brzozowy?
- wspiera leczenie przewlekłych chorób dróg moczowych,
- pomaga usuwać złogi w moczowodach,
- usuwa nadmiar wody z organizmu,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- przeciwdziała chorobom niedokrwiennym serca,
- wspiera leczenie wrzodów, nadżerek i nieżytu żołądka,
- wzmacnia układ odpornościowy.
W przypadku kosmetycznych właściwości oskoły wspomnieć należy przede wszystkim to, że:
- przyspiesza proces gojenia się ran i oparzeń,
- zmniejsza problem przetłuszczającej się skóry głowy,
- reguluje pracę gruczołów łojowych,
- wzmacnia włosy.
Sok brzozowy znalazł zastosowanie przede wszystkim w przemyśle spożywczym. W wielu aptekach i sklepach internetowych znajdziesz sok w postaci czystej lub z dodatkiem innych ekstraktów, lub roślinnych. Najlepiej jest jednak pozyskać go samodzielnie. O tym, jak to zrobić, przeczytasz tutaj.
Czy sok z brzozy może zaszkodzić?
Przeciwskazaniem do stosowania soku z brzozy jest:
- uczulenie na pyłek brzozy,
- nadwrażliwość na składniki soku,
- niewydolność układu moczowego,
- niedrożność dróg moczowych,
- obrzęki związane ze schorzeniami serca i nerek.
Sok z brzozy może być stosowany także przez kobiety w ciąży – zarówno jako napój, jak i kosmetyk. Mogą go pić również dzieci powyżej drugiego roku życia, jednak w niewielkich ilościach. Bezpieczną granicą wieku jest ukończenie 12. roku życia.
Ok, jeszcze jedna sprawa: jak to jest z tymi metalami ciężkimi w soku brzozowym? Nieco światła na ten problem rzuca artykuł (Bezpieczeństwo zdrowotne spożywania soku brzozowego[…]), w którym wykazano, że:
- brzozy rosnące na gruntach porolnych, na których stosowano nawozy sztuczne, odznaczały się statystycznie wyższą zawartością kadmu;
- podobnie sytuacja wyglądała w przypadku zawartości pozostałości środków ochrony roślin (kilkudziesięcioletni las brzozowy nasadzony na gruncie porolnym);
- bliskie sąsiedztwo źródeł niskiej emisji determinowało z kolei zawartość w soku brzozowym wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, jednak nie stwierdzono przekroczenia obowiązujących norm żywnościowych, określonych do podobnych środków spożywczych;
- trafne wytypowanie miejsca poboru soku brzozowego z dala od potencjalnych źródeł zanieczyszczeń, wydaje się być decydujące w kontekście bezpieczeństwa zdrowotnego pozyskiwanego surowca.
Sok z brzozy – gdzie i kiedy zbierać?
Teraz czas na najciekawszą część dotyczącą soku brzozowego, czyli jego pozyskiwanie. Jeżeli zdecydujesz się na zbiór oskoły, a nigdy wcześniej tego nie robiłeś, musisz wiedzieć o kilku sprawach, które opisałam poniżej.
Kiedy zbieramy sok z brzozy?
Sok zbiera się na przełomie marca i kwietnia. Wszystko zależy jednak od tego, kiedy ruszy wegetacja brzóz. W tym roku sok brzozowy zbierałam w dniach 20 – 26 marca, z tym że nie wszystkie drzewa wystartowały równocześnie. O ile brzózki rosnące u mnie na podwórku w miejscu nasłonecznionym zaczęły wegetację szybko, o tyle te w lesie parę dni później. Stąd też musisz wiedzieć, że zbieranie soku brzozowego wymaga trochę czasu i czujności. Trzeba wstrzelić się w tych kilka, kilkanaście dni, nim brzozy wypuszczą pączki.
Porada zbieracza: wybieraj drzewa rosnące w głębi lasu, bo podczas zbioru soku będzie w nich mniej nieproszonych gości. Sok lecący z drzew w miejscach nasłonecznionych i ciepłych przywołuje roje much. W głębi lasu temperatura nie zmienia się tak gwałtownie i owadów jest dużo mniej, a przeważnie wcale.
Jak legalnie pozyskać oskołę z lasu?
Nie ma problemu, jeżeli brzozy rosną na Twoim podwórku. Jeżeli jednak chcesz pozyskiwać z drzew rosnących w lesie zarządzanym przez Lasy Państwowe, sprawa wygląda inaczej. Wówczas musisz zwrócić się leśniczego z Twojego Nadleśnictwa, on wskaże Ci miejsce, w którym możesz robić to bez obaw i całkowicie legalnie. Dlaczego mimo wszystko warto zapytać? W moim przypadku Leśniczy wskazał mi niewielki las, który w przyszłym roku pójdzie do wycinki. Brzozy w tym lesie są już bardzo duże, a więc i soku z nich pozyskać można więcej. Wybierając drogę legalnego pozyskania soku brzozowego, unikasz również mandatu, który może wynosić nawet 500 zł.
Ok, zakładam, że załatwiłeś już pozwolenie z lasu, to teraz czas na metodę pozyskiwania soku brzozowego – krok po kroku.
Jak pozyskać sok z brzozy?
Tego potrzebujesz:
- wiertarka akumulatorowa,
- wiertło,
- silikonowy wężyk,
- szklana butelka lub inne naczynie z wąską szyjką.
Krok 1. Wybierz drzewo do dużej średnicy – bez oznak chorób i częściowego obumarcia.
Krok 2. Na wysokości około 30 – 40 cm wywierć do dwóch otworów w odległości kilkunastu centymetrów od siebie.
Krok 3. Umieść silikonowe wężyki w otworach tak, aby były dopasowane szczelnie.
Krok 4. Poczekaj, aż w wężyku pojawi się płyn. Powinieneś zauważyć moment, w którym go „zassie”.
Krok 5. Umieść drugi koniec wężyka w naczyniu.
Krok 6. Czekaj, aż sok napłynie.
Krok 6. Na koniec, gdy pozyskasz odpowiednią ilość soku, zatkaj szczelnie otwory drewnianymi kołeczkami.
Z dużego drzewa można pozyskać od 5 do 7 litrów soku na dobę. Nie warto jednak przesadzać, aby nie ryzykować uszkodzeniem drzewa.
Jak przechowywać sok z brzozy?
Sok z brzozy jest produktem bardzo nietrwałym. W temperaturze pokojowej mętnieje i zaczyna fermentować już po kilkunastu godzinach. Przechowywany w lodówce wytrzymuje 3 – 4 doby. Jeżeli nie planujesz go pasteryzować, wypijaj na bieżąco.
Co możesz zrobić z soku brzozowego? Oto najpopularniejsze sposoby jego wykorzystania:
- sok do bezpośredniego spożycia,
- wino z soku brzozowego,
- sok brzozowy na skórę,
- sok brzozowy na włosy.
Źródła:
- Bezpieczeństwo zdrowotne spożywania soku brzozowego w kontekście wzrastającej popularności surowców leśnych, Maciej Bilek, Klaudia Chochołek, Wojciech Szwerc, Stanisław Sosnowski, Paweł Staniszewski, Studia i Materiały CEPL w Rogowie, 2018.
- Wiedza bezpośrednia i doświadczenie 🙂
Sok z brzozy – FAQ
1. Sok z brzozy – jak pić?
Najlepiej prosto z drzewa! Jeżeli jednak szukasz większych doznań smakowych, możesz dodać do niego inne składniki: miód, sok z malin czy czarnego bzu. Pamiętaj, aby sok z brzozy spożywać na zimno.
2. Kiedy zbieramy sok z brzozy?
Zazwyczaj między marcem a kwietniem.
3. Czy sok z brzozy podnosi cukier?
Diabetycy mogą spożywać sok brzozowy w umiarkowanych ilościach, ponieważ cukry w jego składzie nie wpływają na poziom insuliny w organizmie.
4. Ile soku można pozyskać z jednego drzewa?
Średnio z brzozy o średnicy powyżej 100 cm (obwód mierzony około 20 – 30 cm nad ziemią) pozyskać można od 5 do 7 litrów soku.
5. Czy sok z brzozy można gotować?
Raczej nie, ponieważ wysoka temperatura prowadzi do utraty niektórych jego właściwości.
6. Czy sok z brzozy można mrozić?
Tak, jest to jedna z form jego konserwowania. Co ważne, wówczas ryzyko utraty wartości soku właściwie nie występuje lub jest minimalne.