Ciasteczka sosnowe
Idealne na każdą porę, choć ich zapach kojarzy mi się raczej z jesienną aurą. To nic, wiosna to czas na korzystanie ze świeżych roślin – na każdy sposób. Przepis na ciasteczka znalazłam w jednej z publikacji Lasów Państwowych. Polecam spróbować, bo są przepyszne!
Ciasteczka sosnowe – przepis
Składniki:
- 0,5 szklanki igieł sosnowych,
- 225 g masła,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Igły mielimy w blenderze – najlepsze są te z młodych pędów, które nie są zbyt włókniste. Igły powinny być zmielone do postaci wilgotnego proszku.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki – masa powinna być jednolita, miękka, ale niezbyt elastyczna.
- Podziel ciasto na dwie części, zrób wałki o średnicy około 4 cm i włóż do lodówki na pół godziny.
- Po wyciągnięciu ciasto będzie dość kruche, dlatego ostrożnie pokrój je na krążki o grubości 0,5 – 1 cm.*
- Ustaw piekarnik na termoobieg i temperaturę 180°C. Piecz przez 20 minut.
- Gotowe! Pyszne są zarówno na gorąco, jak i na zimno.
* mi to wyszło… średnio 😛
Przepis za:
Dobre z lasu, czyli natura od kuchni, Wydano na zlecenie: Dyrekcji Generalnej Lasów Państwowych, Wydanie II, Warszawa 2021.